RECEPTI IZ EPIZODE 1: Vladari Dingača

Kamenice, sirova tuna, ježevi, dagnje na buzaru

DAVID SKOKO motor loza kuhača epizoda 1
kamenice

Kamenice

Sastojci za 5 osoba:

12 kamenica

2 limuna

2 jabuke Granny Smith 

umak Worcestershire 

salikornija

led

Priprema:

Otvorimo kamenice. Dio kamenica serviramo sirove na led. Ostalim kamenicama izvadimo meso i popržimo ih u tavi na malo maslinova ulja. Nasjeckamo zelene jabuke na kockice i pokapamo ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Na svaku pečenu kamenicu stavimo žličicu jabuka, par kapi umaka Worcestershire i salikorniju.

Tuna

Tuna

Sastojci za 5 osoba:

500 g tune

200 ml umaka od soje

50 g lista koromača

Priprema:
Tunu narežemo na tanke fete i serviramo sirovu kao sashimi uz malo umaka od soje. Ukrasimo listom divljeg koromača.

ježevi

Ježevi

Sastojci za 5 osoba:

10 ježeva

salikornija

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Ježeve otvorimo, izvadimo gonade, isperemo ih i ocijedimo. Serviramo ih uz par kapi maslinova ulja i papra po ukusu. Ježeve ukrasimo salikornijom koju smo ubrali na obali.

Dagnje

Dagnje na buzaru

Sastojci za 5 osoba:  

2 kg dagnji

1 l vina

2 limuna 

1 glavica češnjaka

1 stručak peršina

100 g krušnih mrvica

rustikalni kruh

Priprema:

Dagnje očistimo četkom ili nožem i dobro isperemo hladnom vodom. Nasjeckamo češnjak i peršin i popržimo ih na maslinovu ulju u dubokom limenom loncu. Ubacimo dagnje, podlijemo vinom i dodamo krušne mrvice. Protresemo, poklopimo i kuhamo dok se dagnje ne otvore. Serviramo buzaru u dvije zdjele uz kriške limuna i rustikalni kruh. 

Tuna s bobom

Odrezak od tune s pireom od boba

Sastojci za 5 osoba:

1,5 kg tune 

1,5 kg boba

1 glavica luka

100 g svježe mente

50 g maslaca

1 žličica meda

1 svježi čili

sol

papar

umak od soje 

ulje

Priprema:

Bob prokuhamo u vodi par minuta pa mu skinemo opnu. Narežemo luk i kratko ga popržimo na ulju, a zatim dodamo bob, začinimo solju i paprom i nastavimo pirjati 10 minuta. Nasjeckamo svježu mentu, koju ćemo izmiksati u fini pire u blenderu sa 50 g maslaca i bobom. Odrežemo tunu na pravokutnike (oko 3 cm), začinimo solju i paprom, nauljimo i ispečemo na jako zagrijanim gradelama – minutu sa sve četiri strane za medium rare. Na pire od boba serviramo tunu i pokapamo s emulzijom umaka od soje, maslinova ulja, čilija i meda.

Zabajone s voćem

Zabajone s voćem

Sastojci za 5 osoba:

1 kg voća po izboru

8 žumanjaka

175 g šećera

100 ml prošeka

50 ml varenika

listići badema za dekoraciju

Priprema:

Dobro izmiksamo žumanjke sa šećerom. Dodamo prošek. Stavimo smjesu da se kuha na pari uz stalno miješanje pjenjačom. Kada smjesa postane pjenasta krema, prelijemo je u prozirne posudice za serviranje i stavimo u hladnjak. Voće operemo, očistimo, posložimo u kremu i ukrasimo listićima badema. Pokapamo varenikom. 

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.