Sastojci:
250 g svježega sira
250 g vrhnja
250 g kuhane heljdine palente ohlađene u kalupu
200 g cherry rajčica
150 g krušnih mrvica
150 g domaćih šparoga
175 g brašna
100 g divljeg bilja za pesto
100 g dimljene slanine
80 g lješnjaka
3 jaja
1/2 l ulja za prženje
1 glavica zelene salate
1 stručak kopra
pola limunapola glavice češnjaka
prstohvat čilija
maslinovo ulje (bočica istarskog uvijek je u mome džepu:)
sol
papar
Priprema:
Svježi sir i vrhnje iz domaće mljekare začinimo sitno narezanim češnjakom, koprom i solju uz malo maslinova ulja. Nije zagorski, ali bez maslinova ulja ne znam kuhati! :) Narežemo skuhanu heljdinu palentu na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice te pržimo u dubokom ulju. Naberemo u vinogradu divlje bilje: rukolu, radič i list maslačka. Operemo i narežemo listove te ih ubacimo u mužar. Dodamo dva narezana režnja češnjaka, nasjeckane lješnjake, malo krupne soli, papra i suhog čilija, ocijedimo žličicu limunova soka i napravimo pesto dolijevajući maslinovo ulje. Šparoge bacimo na grill (tavu). Narežemo cherry rajčice i začinimo pestom. Očistimo zelenu salatu i serviramo je sa šparogama, rajčicama i pestom. U tavi popržimo slaninu i prelijemo je preko frigane palente. Možemo sve servirati na tanjure ili u zdjelice koje ćemo poslužiti na sredini stola.
Sastojci:
600 kg ramsteka od angusa
1 kg narančastog batata
1 ljubičasti luk
pola glavice češnjaka
1 glavica salate hrastov list ili iceberg
100 g maslaca
mladi luk
ružmarin
rukola
svježi timijan
maslinovo ulje
bučino ulje
jabučni ocat
sol
papar
Priprema:
Batat ogulimo i narežemo na srednje velike komade. Dodamo krupno narezan ljubičasti luk, 4 ili 5 režnjeva češnjaka, par grančica ružmarina, posolimo, popaprimo i dobro poškropimo maslinovim uljem. Pomiješamo rukama i stavimo u pećnicu. Pečemo 30 min na 180°C. Ramstek zapečemo na roštilju ili u grill tavi po dvije minute sa svake strane i pustimo da se odmori 10 minuta. U gusanoj tavi rastopimo domaći maslac, dodamo 2 režnja češnjaka, svježi timijan, ružmarin, sol i papar. U tavu ubacimo odrezak i podlijevamo ga maslacem 2 minute koristeći žlicu. Operemo zelenu salatu, posušimo je i narežemo. Začinimo je solju, paprom, mladim lukom, jabučnim octom i bučinim uljem. Meso serviramo narezano na dasci na malo rukole. Batat serviramo u posudi u kojoj smo ga pekli.
Sastojci za kremu od skute:
1 kg skute
200 g šećera
Sastojci za krokant:
200 g oljuštenih tostiranih lješnjaka
100 g šećera
30 g maslaca
Sastojci za sirup od maslačka:
1,5 l vode
1 kg šećera
200 g cvjetova maslačka
2 limuna
Sastojci za serviranje:
250 g malina
50 g svježe mente
Priprema:
Skutu razmrvimo, dodamo šećer i dobro izmiksamo u kremu.
Rastopimo šećer, dodamo maslac, pomiješamo i ubacimo nasjeckane lješnjake. Čim se smjesa zgusne, prelijemo je na papir za pečenje i razvučemo. Kada se krokant ohladi, slomimo ga na manje komade.
Usitnimo cvjetove maslačka i prelijemo ih vrućom vodom. Dodamo limune i naranču narezane na kriške pa kuhamo na laganoj vatri oko pola sata. Procijedimo tekućinu, dodamo šećer i kuhamo još 30 minuta. Vrući sirup prelijemo u sterilizirane staklene boce ili tegle.
Deserte serviramo pojedinačno. Žlicu kreme od skute pospemo krokantom, dodamo maline, par žlica sirupa od maslačka i par listova mente.