RECEPTI IZ EPIZODE 2: Ekološki vinski vrh

Sir i vrhnje s friganom palentom, odležani ramstek, skuta sa sirupom od maslačka

RECEPTI IZ EPIZODE 2: Ekološki vinski vrh
Sir i vrhnje s friganom palentom

Sir i vrhnje s friganom palentom, dimljena slanina i pesto od lista maslačka, radiča, rukole i lješnjaka s cherry rajčicama i šparogama

Sastojci: 

250 g svježega sira
250 g vrhnja
250 g kuhane heljdine palente ohlađene u kalupu
200 g cherry rajčica
150 g krušnih mrvica
150 g domaćih šparoga
175 g brašna
100 g divljeg bilja za pesto
100 g dimljene slanine
80 g lješnjaka
3 jaja
1/2 l ulja za prženje
1 glavica zelene salate  
1 stručak kopra 
pola limunapola glavice češnjaka
prstohvat čilija
maslinovo ulje (bočica istarskog uvijek je u mome džepu:)
sol
papar

Priprema:

Svježi sir i vrhnje iz domaće mljekare začinimo sitno narezanim češnjakom, koprom i solju uz malo maslinova ulja. Nije zagorski, ali bez maslinova ulja ne znam kuhati! :) Narežemo skuhanu heljdinu palentu na prutiće, paniramo u brašno, jaja i mrvice te pržimo u dubokom ulju. Naberemo u vinogradu divlje bilje: rukolu, radič i list maslačka. Operemo i narežemo listove te ih ubacimo u mužar. Dodamo dva narezana režnja češnjaka, nasjeckane lješnjake, malo krupne soli, papra i suhog čilija, ocijedimo žličicu limunova soka i napravimo pesto dolijevajući maslinovo ulje. Šparoge bacimo na grill (tavu). Narežemo cherry rajčice i začinimo pestom. Očistimo zelenu salatu i serviramo je sa šparogama, rajčicama i pestom. U tavi popržimo slaninu i prelijemo je preko frigane palente. Možemo sve servirati na tanjure ili u zdjelice koje ćemo poslužiti na sredini stola.

Odležani ramstek od angusa

Odležani ramstek od angusa s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom

Sastojci:

600 kg ramsteka od angusa 

1 kg narančastog batata

1 ljubičasti luk

pola glavice češnjaka

1 glavica salate hrastov list ili iceberg

100 g maslaca 

mladi luk 

ružmarin

rukola

svježi timijan

maslinovo ulje

bučino ulje

jabučni ocat

sol

papar

Priprema:

Batat ogulimo i narežemo na srednje velike komade. Dodamo krupno narezan ljubičasti luk, 4 ili 5 režnjeva češnjaka, par grančica ružmarina, posolimo, popaprimo i dobro poškropimo maslinovim uljem. Pomiješamo rukama i stavimo u pećnicu. Pečemo 30 min na 180°C. Ramstek zapečemo na roštilju ili u grill tavi po dvije minute sa svake strane i pustimo da se odmori 10 minuta. U gusanoj tavi rastopimo domaći maslac, dodamo 2 režnja češnjaka, svježi timijan, ružmarin, sol i papar. U tavu ubacimo odrezak i podlijevamo ga maslacem 2 minute koristeći žlicu. Operemo zelenu salatu, posušimo je i narežemo. Začinimo je solju, paprom, mladim lukom, jabučnim octom i bučinim uljem. Meso serviramo narezano na dasci na malo rukole. Batat serviramo u posudi u kojoj smo ga pekli.

Skuta sa sirupom od maslačka

Skuta sa sirupom od maslačka, malinama i krokantom od lješnjaka

Sastojci za kremu od skute:

1 kg skute

200 g šećera 

Sastojci za krokant:

200 g oljuštenih tostiranih lješnjaka

100 g šećera

30 g maslaca

Sastojci za sirup od maslačka:

1,5 l vode

1 kg šećera

200 g cvjetova maslačka

2 limuna

Sastojci za serviranje:

250 g malina

50 g svježe mente

Priprema:

Skutu razmrvimo, dodamo šećer i dobro izmiksamo u kremu.

Rastopimo šećer, dodamo maslac, pomiješamo i ubacimo nasjeckane lješnjake. Čim se smjesa zgusne, prelijemo je na papir za pečenje i razvučemo. Kada se krokant ohladi, slomimo ga na manje komade.

Usitnimo cvjetove maslačka i prelijemo ih vrućom vodom. Dodamo limune i naranču narezane na kriške pa kuhamo na laganoj vatri oko pola sata. Procijedimo tekućinu, dodamo šećer i kuhamo još 30 minuta. Vrući sirup prelijemo u sterilizirane staklene boce ili tegle. 

Deserte serviramo pojedinačno. Žlicu kreme od skute pospemo krokantom, dodamo maline, par žlica sirupa od maslačka i par listova mente.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.