RECEPTI IZ EPIZODE 4: Neki novi šampioni

Fritaja, carpaccio od zubatca, penne sa sipom, skuša u šalši, pečeni filet zubatca i fritule

RECEPTI IZ EPIZODE 4: Neki novi šampioni
Fritaja s butargom

Fritaja s butargom

Sastojci:

jaja

svježa ikra

butarga

luk

maslinovo ulje

sol

Priprema:

Ikru očistimo i prepržimo na maslinovu ulju s malo narezanog luka. Dodamo umućena jaja, posolimo i lagano miješamo na laganoj vatri dok jaja ne koaguliraju. Prije servisa naribamo butargu preko fritaje.

Carpaccio od zubatca

Carpaccio od zubatca

Sastojci: 

zubatac

sol

papar

limun

maslinovo ulje

Priprema:

Zubatca očistimo, otkostimo i skinemo mu kožu. Narežemo ga vrlo tanko (carpaccio). Začinimo solju, paprom, limunom i domaćim maslinovim uljem.

Škombre (skuša) u šalši

Škombre (skuša) u šalši

Sastojci:

1 kg skuše

750 ml pelata

50 ml maslinova ulja

2 režnja češnjaka

1 glavica luka

list kadulje

ružmarin

lovor

sol

papar

Priprema:

Narežemo luk i kratko ga propirjamo. Dodamo pelate, začinimo i pustimo da krčka 25 minuta. Očistimo i narežemo skuše i posložimo ih u šalšu. Dodamo lovor i ružmarin. Posudu premjestimo u pećnicu te pečemo još 20 minuta na 160°C.

Penne sa šugom od sipe

Penne sa šugom od sipe

Sastojci:

700 g sipe

½ kg luka 

300 g penna rigata

150 ml vina

40 g koncentrata rajčice

25 ml maslinova ulja sol

papar

ružmarin

lovor

Priprema:

Luk i sipe narežemo na komadiće te stavimo da se pirjaju na maslinovu ulju dok luk ne omekša. Kad ishlapi voda i sipe malo omekšaju, dodamo začine i koncentrat rajčice i kratko propirjamo. Podlijemo vinom i kad alkohol ishlapi, dodamo malo vode te kuhamo još pola sata. Skuhamo tjesteninu prema uputama na pakiranju i pomiješamo sa šugom od sipe.

Pečeni filet zubatca

Pečeni filet zubatca

Sastojci:

zubatac

sol

maslinovo ulje

Priprema:

Zubatca otkostimo, začinimo i pečemo na gril tavi 3 minute sa svake strane.

Fritule s kremom od jogurta

Fritule s kremom od jogurta

Sastojci:

4 žlice šećera

2 jaja

1 mahuna vanilije

1 prašak za pecivo

200 g tekućeg jogurta

200 g glatkog brašna

100 g grožđica natopljenih u medici

30 g šećera u prahu

prstohvat soli

malo naribane korice limuna

ulje za prženje

Krema od jogurta

Sastojci:
200 g slatkog vrhnja

200 g jogurta

150 g šećera u prahu

nekoliko kapi limunova soka

Priprema fritula:

Jaja izmiksamo sa šećerom i vanilin šećerom pa dodamo sol, jogurt, grožđice, naribanu koricu limuna, prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro izmiksamo. Ulje dobro zagrijemo zatim smanjimo vatru te žlicom prethodno umočenom u ulje oblikujemo fritule i stavljamo ih jednu po jednu u ulje. Nemojte prekrcati tavu kako se ulje ne bi ohladilo, a fritule upile previše masnoće! Fritule će se same okretati. Pržimo ih dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju te potom vadimo na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Pospemo šećerom u prahu.

Priprema kreme:
Slatko vrhnje pomiješamo sa šećerom u čvrsti snijeg, pokapamo limunovim sokom i umiješamo jogurt.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.