RECEPTI IZ EPIZODE 6: Posebna zadarska garaža

Marinirana plava riba, confit od morskog psa, slani inćuni, butterfly skuša, patlidžan, krumpir salata, krostata sa suhim smokvama

RECEPTI IZ EPIZODE 6: Posebna zadarska garaža
Marinirana plava riba

Marinirana plava riba

Sastojci:

½ kg plave ribe

1 limun

50 g svježeg motra 

sol

papar

maslinovo ulje

svježa menta

Priprema:

Očistimo i otkostimo plavu ribu (može i bijela). Skinemo kožu s fileta i narežemo ribu vrlo tanko (carpaccio). Napravimo marinadu od maslinova ulja, mente, limunova soka, soli i papra. Prelijemo je preko narezane ribe i pustimo da se marinira 15 minuta. Serviramo s nekoliko listića motra.

Confit od morskog psa s povrćem  (stari način konzerviranja ribe)

Confit od morskog psa s povrćem (stari način konzerviranja ribe)

Sastojci: 

½ kg morskog psa 

150 g ljutike

100 g mrkve

100 g poriluka

100 g cherry rajčica

50 ml maslinova ulja

50 ml sjemena ulja

50 g ružmarina

25 g majčine dušice

1 limun

pola glavice češnjaka

Priprema:

Morskog psa očistimo i narežemo povrće. Posložimo sve u posudu za pečenje i začinimo te prelijemo uljem – pola maslinovim, pola sjemenim. Pečemo u pećnici 15 do 20 minuta uz temperaturu ulja od 80°C. Izvadimo iz pećnice i pustimo da se ohladi do serviranja.

Slani inćuni

Slani inćuni

Sastojci: 

150 g slanih inćuna

80 g ljutike

80 ml smokvina octa Pašman liber 

maslinovo ulje

Fini dodatak inćunima 

300 g domaćih maslina

300 g ukiseljenih artičoka

Priprema:

Slane inćune posložimo na tanjur, začinimo maslinovim uljem, ljutikom narezanom na kolutiće i octom od smokve s Pašmana (Pašman liber). Zapečemo kruh na roštilju ili na grill tavi i pokapamo maslinovim uljem nakon pečenja.

Butterfly skuša s povrćem

Butterfly skuša s povrćem

Sastojci:

1 kg skuše 

150 g krumpira

100 g tikvica

75 g mladoga luka

70 g mrkve

40 g mažurana

pola glavice češnjaka

pola stručka peršina

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Skuše otkostimo i otvorimo svaku kao knjigu. Začinimo ih i nauljimo. Sve povrće narežemo na sitne kockice i začinimo. Ribu ispečemo na gradelama. Povrće propirjamo u tavi na maslinovu ulju, prvo krumpire i mrkvu, a zatim sve ostalo. Povrće serviramo uz ribu koja je otvorena kao knjiga (butterfly).

Patlidžan

Patlidžan

Sastojci:

700 g patlidžana 

125 g oljuštenih badema

40 ml maslinova ulja 

1 režanj češnjaka

sol

papar

Priprema:

Patlidžan narežemo, posolimo, nauljimo i zapečemo. U stolnom blenderu napravimo kremu od badema, češnjaka i maslinova ulja. Još tople, tek pečene patlidžane premažemo kremom od badema.

Krumpir salata s ljutikom i radičem

Krumpir salata s ljutikom i radičem

Sastojci:

½ kg krumpira

1 ljutika

150 g crvenog radiča

50 ml vinskog octa

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Krumpir očistimo, skuhamo u posoljenoj vodi i pomiješamo s tanko narezanim radičem i ljutikom. Možemo dodati i motar! Začinimo solju, paprom, uljem i vinskim octom.

Krostata sa suhim smokvama u crnom vinu

Krostata sa suhim smokvama u crnom vinu

Za kalup od 28 cm

Sastojci:

1 l crnoga vina

700 g suhih smokava

½ kg domaćeg zrelog ovčjeg sira

½ l maraschina

300 g glatkoga brašna

150 g šećera

100 g šećera u prahu

100 g maslaca

malo limunove korice

Priprema:

Napravimo prhko tijesto. Pustimo da se odmori 1 sat na hladnom. Razvaljamo prhko tijesto i premjestimo ga u kalup za krostatu. Zapečemo tijesto. Suhe smokve narežemo i bacimo u tavu, pospemo s malo šećera i flambiramo maraschinom. Kad maraschino ishlapi, podlijemo crnim vinom i reduciramo. Smokvama u reduciranu vinu prelijemo krostatu. Krostatu serviramo uz narezani zreli ovčji sir.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.