Sastojci:
½ kg plave ribe
1 limun
50 g svježeg motra
sol
papar
maslinovo ulje
svježa menta
Priprema:
Očistimo i otkostimo plavu ribu (može i bijela). Skinemo kožu s fileta i narežemo ribu vrlo tanko (carpaccio). Napravimo marinadu od maslinova ulja, mente, limunova soka, soli i papra. Prelijemo je preko narezane ribe i pustimo da se marinira 15 minuta. Serviramo s nekoliko listića motra.
Sastojci:
½ kg morskog psa
150 g ljutike
100 g mrkve
100 g poriluka
100 g cherry rajčica
50 ml maslinova ulja
50 ml sjemena ulja
50 g ružmarina
25 g majčine dušice
1 limun
pola glavice češnjaka
Priprema:
Morskog psa očistimo i narežemo povrće. Posložimo sve u posudu za pečenje i začinimo te prelijemo uljem – pola maslinovim, pola sjemenim. Pečemo u pećnici 15 do 20 minuta uz temperaturu ulja od 80°C. Izvadimo iz pećnice i pustimo da se ohladi do serviranja.
Sastojci:
150 g slanih inćuna
80 g ljutike
80 ml smokvina octa Pašman liber
maslinovo ulje
Fini dodatak inćunima
300 g domaćih maslina
300 g ukiseljenih artičoka
Priprema:
Slane inćune posložimo na tanjur, začinimo maslinovim uljem, ljutikom narezanom na kolutiće i octom od smokve s Pašmana (Pašman liber). Zapečemo kruh na roštilju ili na grill tavi i pokapamo maslinovim uljem nakon pečenja.
Sastojci:
1 kg skuše
150 g krumpira
100 g tikvica
75 g mladoga luka
70 g mrkve
40 g mažurana
pola glavice češnjaka
pola stručka peršina
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Skuše otkostimo i otvorimo svaku kao knjigu. Začinimo ih i nauljimo. Sve povrće narežemo na sitne kockice i začinimo. Ribu ispečemo na gradelama. Povrće propirjamo u tavi na maslinovu ulju, prvo krumpire i mrkvu, a zatim sve ostalo. Povrće serviramo uz ribu koja je otvorena kao knjiga (butterfly).
Sastojci:
700 g patlidžana
125 g oljuštenih badema
40 ml maslinova ulja
1 režanj češnjaka
sol
papar
Priprema:
Patlidžan narežemo, posolimo, nauljimo i zapečemo. U stolnom blenderu napravimo kremu od badema, češnjaka i maslinova ulja. Još tople, tek pečene patlidžane premažemo kremom od badema.
Sastojci:
½ kg krumpira
1 ljutika
150 g crvenog radiča
50 ml vinskog octa
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Krumpir očistimo, skuhamo u posoljenoj vodi i pomiješamo s tanko narezanim radičem i ljutikom. Možemo dodati i motar! Začinimo solju, paprom, uljem i vinskim octom.
Za kalup od 28 cm
Sastojci:
1 l crnoga vina
700 g suhih smokava
½ kg domaćeg zrelog ovčjeg sira
½ l maraschina
300 g glatkoga brašna
150 g šećera
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
malo limunove korice
Priprema:
Napravimo prhko tijesto. Pustimo da se odmori 1 sat na hladnom. Razvaljamo prhko tijesto i premjestimo ga u kalup za krostatu. Zapečemo tijesto. Suhe smokve narežemo i bacimo u tavu, pospemo s malo šećera i flambiramo maraschinom. Kad maraschino ishlapi, podlijemo crnim vinom i reduciramo. Smokvama u reduciranu vinu prelijemo krostatu. Krostatu serviramo uz narezani zreli ovčji sir.