Sastojci:
800 g muzgavaca
100 g rukole
150 g cherry rajčica sol
papar
ocat
maslinovo ulje
Priprema:
Muzgavce očistimo, izvadimo im utrobu, zub i oči te kuhamo pola sata. Pomiješamo ih s cherry rajčicama i rukolom te začinimo.
Sastojci:
600 g trilja
130 g oštroga brašna
ulje za prženje
sol
Priprema:
Trilje očistimo, osušimo, pobrašnimo i pržimo 7 do 8 minuta u dubokom ulju.
Sastojci:
1 kg kaneštrela
3 žlice krušnih mrvica
2 režnja češnjaka
1 stručak peršina
150 ml bijeloga vina
50 ml maslinova ulja
Priprema:
Češnjak i peršin narežemo na sitno i kratko propirjamo na maslinovu ulju. Dodamo kaneštrele, podlijemo vinom i pospemo krušnim mrvicama. Kuhamo 7 do 8 min dok se školjke ne otvore.
Sastojci:
1 kg grdobine
1 kg krumpira
1 glavica luka
sol
papar
ružmarin
lovor
maslinovo ulje
Priprema:
Grdobinu ogulimo i začinimo solju i paprom. Narežemo oguljeni krumpir i luk i podlijemo uljem, dodamo začine. Ribu pečemo 55 min u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Sastojci za palačinke:
300 ml mlijeka
200 g brašna
50 g šećera
50 g rastopljenog maslaca
1 jaje
3 žličice ili pola vrećice praška za pecivo
pola žličice soli
Sastojci za marelice u muškatu:
600 g marelica
400 g šećera
½ l momjanskog muškata
Priprema palačinki:
Stavimo suhe sastojke u zdjelu: šećer, brašno, sol i prašak za pecivo. Promiješamo. Dodamo jaje, rastopljeni maslac i mlijeko. Promiješamo kako bismo dobili finu smjesu bez grudica. Smjesa ne bi trebala biti ni previše gusta ni rijetka. Ostavimo je po strani nekoliko minuta dok se tava dobro ne zagrije. Uzmemo papirnati ubrus, namočimo ga lagano u ulje i nauljimo tavu. Izlijemo smjesu. Kada vidimo mjehuriće na vrhu, možemo okrenuti palačinku na drugu stranu. Peku se na umjerenoj temperaturi otprilike 3 minute na jednoj strani i još 1 do 2 minute na drugoj.
Priprema marelica:
Marelice narežemo i stavimo kuhati sa šećerom. Dodamo muškat i reduciramo umak dok ne dobijemo teksturu sirupa.