RECEPTI IZ EPIZODE 8: Obiteljska tradicija malvazije

Salata od muzgavaca, frigane trilje, kaneštrele na buzaru, grdobina u pećnici i palačinke s marelicama

RECEPTI IZ EPIZODE 8: Plešivički suživot s prirodom
Salata od muzgavaca s krumpirom, rukolom i cherry rajčicama

Salata od muzgavaca s krumpirom, rukolom i cherry rajčicama

Sastojci:

800 g muzgavaca

100 g rukole

150 g cherry rajčica sol

papar

ocat

maslinovo ulje

Priprema:

Muzgavce očistimo, izvadimo im utrobu, zub i oči te kuhamo pola sata. Pomiješamo ih s cherry rajčicama i rukolom te začinimo.

Frigane trilje

Frigane trilje

Sastojci: 

600 g trilja

130 g oštroga brašna 

ulje za prženje

sol

Priprema:

Trilje očistimo, osušimo, pobrašnimo i pržimo 7 do 8 minuta u dubokom ulju.

Kaneštrele na buzaru

Kaneštrele na buzaru

Sastojci: 

1 kg kaneštrela

3 žlice krušnih mrvica

2 režnja češnjaka

1 stručak peršina

150 ml bijeloga vina

50 ml maslinova ulja

Priprema:

Češnjak i peršin narežemo na sitno i kratko propirjamo na maslinovu ulju. Dodamo kaneštrele, podlijemo vinom i pospemo krušnim mrvicama. Kuhamo 7 do 8 min dok se školjke ne otvore.

Grdobina u pećnici s krumpirom

Grdobina u pećnici s krumpirom

Sastojci:

1 kg grdobine

1 kg krumpira

1 glavica luka

sol

papar

ružmarin

lovor

maslinovo ulje

Priprema:

Grdobinu ogulimo i začinimo solju i paprom. Narežemo oguljeni krumpir i luk i podlijemo uljem, dodamo začine. Ribu pečemo 55 min u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Palačinke s marelicama u momjanskom muškatu

Palačinke s marelicama u momjanskom muškatu

Sastojci za palačinke:

300 ml mlijeka

200 g brašna

50 g šećera

50 g rastopljenog maslaca

1 jaje

3 žličice ili pola vrećice praška za pecivo

pola žličice soli

Sastojci za marelice u muškatu:
600 g marelica

400 g šećera

½ l momjanskog muškata

Priprema palačinki:

Stavimo suhe sastojke u zdjelu: šećer, brašno, sol i prašak za pecivo. Promiješamo. Dodamo jaje, rastopljeni maslac i mlijeko. Promiješamo kako bismo dobili finu smjesu bez grudica. Smjesa ne bi trebala biti ni previše gusta ni rijetka. Ostavimo je po strani nekoliko minuta dok se tava dobro ne zagrije. Uzmemo papirnati ubrus, namočimo ga lagano u ulje i nauljimo tavu. Izlijemo smjesu. Kada vidimo mjehuriće na vrhu, možemo okrenuti palačinku na drugu stranu. Peku se na umjerenoj temperaturi otprilike 3 minute na jednoj strani i još 1 do 2 minute na drugoj.

Priprema marelica:

Marelice narežemo i stavimo kuhati sa šećerom. Dodamo muškat i reduciramo umak dok ne dobijemo teksturu sirupa.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.