Sastojci:
½ kg inćuna (u kašeti s ledom)
2 limuna
10 g mladoga luka
vinski ocat
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Inćune otkostimo, začinimo i mariniramo s malo octa i limuna. Marinirane inćune serviramo sa sitno nasjeckanim mladim lukom i pokapamo maslinovim uljem.
Sastojci:
1 kg vongola
3 režnja češnjaka
300 ml vina
limunova korica
maslinovo ulje
Priprema:
Vongole isperemo i kratko propirjamo dok se ne otvore na malo maslinova ulja i češnjaku. Dodamo vino. Čim alkohol ishlapi, serviramo i naribamo koricu limuna preko školjki.
Sastojci za škampe:
1 kg škampa
200 ml bijeloga vina
100 g cherry rajčica
2 režnja češnjaka
25 ml maslinova ulja
koncetrat rajčice
pola stručka peršina
svježi začini
Sastojci za šurlice:
½ kg oštroga brašna
250 ml vode
1 jaje
žumanjak
5 g soli
pola žlice maslinovog ulja
Priprema škampi:
Narežemo češnjak i peršin te kratko prepržimo na maslinovu ulju. Dodamo škampe koje smo prorezali po dužini do pola i rajčice. Začinimo i podlijemo vinom. Kuhamo 8 do 10 minuta.
Priprema šurlica:
Umijesimo sve sastojke u glatko tijesto te pustimo da se odmori pola sata. Napravimo šurlice pomoću štapića: omotamo tijesto oko štapića i vrtimo ga kroz dlanove po uzoru na ono što ste vidjeli u epizodi.
Sastojci:
šaruni ili končići (mali)
lokarda (plavica)
raža
Priprema:
Šarune očistimo, posolimo, pobrašnimo i pržimo 7 do 8 minuta u dubokom ulju.
Lokarde filetiramo, posolimo i začinimo maslinovim uljem te pečemo minutu sa svake strane na gradelama.
Krila raže narežemo na manje komade, posolimo i ispečemo na gradelama dok se meso ne počne odvajati od hrskavice.
Sastojci za palačinke:
50 g suhih šljiva
50 g grubo mljevenih badema
50 g suhih smokava
50 g suhih marelica
50 g suhih brusnica
50 g suhih borovnica
50 g suhih jagoda
50 g suhih šljiva
2 žlice likera od naranče
1 vanilin šećer
kurkuma
kokosovo brašno i kakao
mljeveni pistachio
Priprema:
Bademe sameljemo na grubo i premjestimo u zdjelu. Sameljemo i brusnice, borovnice, jagode i šljive i sve jedno po jedno dodajemo u zdjelu. Smokve narežemo. Isto ponovimo i sa suhim marelicama. Zavrtimo ih u mikseru i dodamo smjesi. Stavimo vanilin šećer i liker od naranče. Sve dobro izmiješamo i vlažnim rukama oblikujemo u kuglice. Kuglice uvaljamo u kurkumu, kokosovo brašno, kakao i mljeveni pistachio – svaku u drugoj boji – i poslužimo.