RECEPTI IZ EPIZODE 9: Žlahtina s poštanske marke

Marinada od inćuna, vongole, škampi sa šurlicama, šaruni, lokarde, raža i okruglice od suhoga voća

RECEPTI IZ EPIZODE 9: Žlahtina s poštanske marke
Marinada od inćuna

Marinada od inćuna

Sastojci:

½ kg inćuna (u kašeti s ledom)

2 limuna

10 g mladoga luka

vinski ocat

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Inćune otkostimo, začinimo i mariniramo s malo octa i limuna. Marinirane inćune serviramo sa sitno nasjeckanim mladim lukom i pokapamo maslinovim uljem.

Vongole

Vongole

Sastojci: 

1 kg vongola

3 režnja češnjaka

300 ml vina

limunova korica

maslinovo ulje

Priprema:

Vongole isperemo i kratko propirjamo dok se ne otvore na malo maslinova ulja i češnjaku. Dodamo vino. Čim alkohol ishlapi, serviramo i naribamo koricu limuna preko školjki.

Škampi na buzaru sa šurlicama

Škampi na buzaru sa šurlicama

Sastojci za škampe:

1 kg škampa

200 ml bijeloga vina

100 g cherry rajčica

2 režnja češnjaka

25 ml maslinova ulja 

koncetrat rajčice 

pola stručka peršina

svježi začini

Sastojci za šurlice:

½ kg oštroga brašna 

250 ml vode

1 jaje

žumanjak

5 g soli

pola žlice maslinovog ulja

Priprema škampi:

Narežemo češnjak i peršin te kratko prepržimo na maslinovu ulju. Dodamo škampe koje smo prorezali po dužini do pola i rajčice. Začinimo i podlijemo vinom. Kuhamo 8 do 10 minuta.

Priprema šurlica:

Umijesimo sve sastojke u glatko tijesto te pustimo da se odmori pola sata. Napravimo šurlice pomoću štapića: omotamo tijesto oko štapića i vrtimo ga kroz dlanove po uzoru na ono što ste vidjeli u epizodi.

Frigani šaruni ili končići (mali), lokarda (plavica), raža

Frigani šaruni ili končići (mali), lokarda (plavica), raža

Sastojci:

šaruni ili končići (mali)

lokarda (plavica)

raža

Priprema:

Šarune očistimo, posolimo, pobrašnimo i pržimo 7 do 8 minuta u dubokom ulju.

Lokarde filetiramo, posolimo i začinimo maslinovim uljem te pečemo minutu sa svake strane na gradelama.

Krila raže narežemo na manje komade, posolimo i ispečemo na gradelama dok se meso ne počne odvajati od hrskavice.

Okruglice od suhoga voća

Okruglice od suhoga voća

Sastojci za palačinke:

50 g suhih šljiva

50 g grubo mljevenih badema

50 g suhih smokava

50 g suhih marelica

50 g suhih brusnica

50 g suhih borovnica

50 g suhih jagoda

50 g suhih šljiva

2 žlice likera od naranče

1 vanilin šećer

kurkuma

kokosovo brašno i kakao

mljeveni pistachio 

Priprema:

Bademe sameljemo na grubo i premjestimo u zdjelu. Sameljemo i brusnice, borovnice, jagode i šljive i sve jedno po jedno dodajemo u zdjelu. Smokve narežemo. Isto ponovimo i sa suhim marelicama. Zavrtimo ih u mikseru i dodamo smjesi. Stavimo vanilin šećer i liker od naranče. Sve dobro izmiješamo i vlažnim rukama oblikujemo u kuglice. Kuglice uvaljamo u kurkumu, kokosovo brašno, kakao i mljeveni pistachio – svaku u drugoj boji – i poslužimo.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.