RECEPTI IZ EPIZODE 5: Baranjska vinska tradicija

Salata od mahuna, baget, kiseliši, dimljeni šaran, pržena deverika, krema od špinata i savijača s grizom i trešnjama

RECEPTI IZ EPIZODE 5: Baranjska vinska tradicija
Baget s aromatiziranim maslacem

Baget s aromatiziranim maslacem

Sastojci:

2 rustikalna bageta  

65 g maslaca

1 glavica mladoga češnjaka 

ružmarin

majčina dušica 

sol

Priprema:

Pomiješamo maslac sa sitno nasjeckanim začinskim biljem i malo soli. Baget zarežemo poprijeko i u rezove namažemo maslac. Pečemo ga 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 160°C.

Salata od mahuna s mladim lukom i jajima

Salata od mahuna s mladim lukom i jajima

Sastojci: 

3 jaja

350 g zelenih mahuna

150 g mladoga luka

50 g jabučnoga octa

50 g bučina ulja

sol

papar

Priprema:

Skuhamo jaja. Mahunama odrežemo vrhove i kuhamo ih nekoliko minuta u posoljenoj vodi. Narežemo mladi luk i jaja. Pomiješamo mahune s lukom i jajima i začinimo.

Kiseliši

Kiseliši

Sastojci: 

Kisele paske (stapke cvijeta češnjaka)

Feferoni

Dimljeni šaran

Dimljeni šaran

Sastojci: 

dimljeni šaran

mljevena paprika

Priprema:

Šarana očistimo i okrenemo na tavi te pospemo s paprikom kad serviramo na tanjur.

Pržena deverika

Pržena deverika

Sastojci:

5 deverika (400–500 g) 

2 l masti

600 g oštroga brašna 

20 g dimljene slatke paprike

sol

Priprema:

Deverike narežemo s obje strane tankim rezovima kao i u emisiji, posolimo i pobrašnimo te pržimo u masti dok ne porumene.

Krema od špinata s feta sirom

Krema od špinata s feta sirom

Sastojci:

350 g mladoga špinata

175 g feta sira

pola glavice mladoga češnjaka

sol

papar 

maslinovo ulje

Priprema:

Špinat blanširamo u vrućoj vodi, ocijedimo, dodamo fetu, češnjak i začine te smiksamo u blenderu u finu kremu.

Savijača s grizom i trešnjama

Savijača s grizom i trešnjama

Sastojci:

500 otkoštenih trešanja

pola pakiranja kora za savijače

150 g griza

100 g šećera

2 jogurta

50 ml ulja

pola vanilin šećera

pola praška za pecivo

korica limuna

Priprema:

Pomiješamo 2 jogurta s uljem, šećerom, grizom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. Premažemo koru smjesom, položimo preko nje drugu koru i ponovno premažemo smjesom, a zatim i treću. Nakon treće kore rasporedimo trešnje, naribanu koricu limuna i zarolamo. Premažemo smjesom i vanjski dio savijače. Smjesa je dovoljna za dvije savijače. Pečemo otprilike 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pogledajte našu  Politiku privatnosti za više informacija.